ßßß
Naszła mnie ochota na kotlety. Do sklepu, jak zwykle, nie chciało mi się iść. Wykorzystałem więc mrożony szpinak, ugotowałem kilka ziemniaków w mundurkach i obiad z głowy :) Otręby są bardzo zdrowe, więc warto się do nich przekonać.Do przygotowania kotletów potrzebujesz:- 300g ziemniaków- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku- średniej wielkości cebuli- jajka- 2 ząbków czosnku- otrąb pszennych
- bułki tartej- soli, pieprzu, papryki- natki pietruszki- oleju do smażenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy wystygną obierz i ugnieć. Szpinak wrzuć na patelnie z odrobiną oleju. Poczekaj aż szpinak się rozmrozi a woda zacznie odparowywać, dodaj dwa ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu aż woda zupełnie odparuje, następnie ostudź. Zeszklij cebulę i poczekaj aż wystygnie. Szpinak, cebulę i ziemniaki umieść w misce, dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę. Dosyp pięć łyżek otrąb i bułkę tartą w takiej ilości, by wyrabiana masa dała się formować i nie kleiła do rąk. Dodaj pietruszkę i przyprawy do smaku. Uformuj kotlety i obtocz je w otrębach, obtrząśnij z ich nadmiaru i smaż aż panierka zrobi się złotawo-brązowa.Smacznego!