Kotlety z soczewicy są ciekawą alternatywą dla mięsa. Doskonale smakują na ciepło ale na zimno są równie pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym i był to naprawdę bardzo dobry obiad. Z podanych proporcji usmażyłam 8 kotletów ale wyszły mi tak duże, że wystarczyło zjeść jednego, żeby się nasycić więc następnym razem zrobię nieco mniejsze.Składniki:400 g zielonej soczewicy3 ziemniaki1 cebula1 ząbek czosnku1 jajkosól, pieprz,natka pietruszkiolej do smażeniabułka tartaSoczewicę i ziemniaki ugotować oddzielnie, cebulę usmażyć. Kiedy wszystko przestygnie przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, sólpieprz, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej. Nabierać małe ilości masy i formować kotleciki lekko je spłaszczając. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym i surówką.Smacznego:)