Wykonanie
spód półkruchy ( przepis KLIK) lub spód
biszkoptowy (przepis KLIK) lub 200 g
biszkoptów0,7 litra
śmietany 30%1
galaretka cytrynowa1/2 szklanki gorącej
wodyMasa makowa0,5 kg
maku3/4 szklanki drobnego
cukru4
białka1/2 szklanki
śmietany 18%po około 100 g
migdałów posiekanych i
rodzynek2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub 2 budynie
śmietankoweszczypta
soliaromat według uznania (do serników i makowców sugeruję
aromat migdałowy, bo uwielbiam to połączenie - wystarczy kilka kropel)Do dekoracji: 50 g startej
czekolady gorzkiej i 50 g
płatków migdałowychPoncz do
spodu biszkoptowego lub do
biszkoptów ; 1/4 szklanki przegotowanej chłodnej
wody, 2 łyżki
soku z cytryny i 1 łyżeczka
cukruPrzygotowaniePrzepis na FILMIEOpłukuję
mak na bardzo gęstym sicie i osączony prużę jak
kaszę w około 2 szklankach gorącego
mleka lub
wody. Podgrzewam garnek i mieszam
mak (na minimalnym grzaniu około 2 minut od momentu zagotowania). Przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na kilka godzin, żeby dobrze spęczniał. Ziarenka
maku powinny rozmazywać się w palcach.Piekę półkruchy spód lub
biszkoptowyMielę napęczniały
mak trzy
razy w maszynie.Dodaję do
maku rodzynki, które wcześniej opłukuje pod bieżącą
wodą i przelewam wrzątkiem, posiekane
migdały, większą część
cukru,
mąkę ziemniaczaną i aromat. Mieszam. Dodaję
śmietanę i znowu mieszam (można zrobić to robotem).Ubijam
białka ze szczypta
soli na sztywno. Dodaję pozostały
cukier do utrwalenia piany (około 1 kopiastej łyżki). Ponownie miksuję pianę aż się
zrobi lśniąca. Dodaję pianę do masy makowej i mieszam całość łyżką, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wystudzony spód (u mnie półkruchy, dlatego go nie nasączam). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. grzałka góra-dół i piekę około 35 minut.W połowie szklanki gorącej
wody rozpuszczam
galaretkę i po chwili wkładam szklankę do naczynia z gorącą
wodą, żeby dokładnie się rozpuściła i zbyt szybko nie żelowała.Kiedy ciasto porządnie ostygnie (można go schłodzić w lodówce) ubijam
śmietanę 30%. Dodaję łyżkę
cukru pudru. Chwilę miksuję. Do szklanki z
galaretką, która w tym momencie powinna być dobrze ciepła, dodaję kilka łyżeczek
bitej śmietany i energicznie mieszam. Łącze z
bitą śmietaną i szybko miksuję całość masy. Wykładam
bitą śmietanę na warstwie makowej i od razu zabieram się do dekorowania, żeby
czekolada i
płatki trzymały się ciasta. Kratkę robię z
czekolady, a
pola wypełniam delikatnie podrumienionymi
płatkami na suchej patelni. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Makowiec jest przepyszny. Bardzo polecam!Pozdrawiam serdecznie Weronika