ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami na I urodziny bloga

Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami na I urodziny bloga

nazwa

Wykonanie

Dziś mija rok od założenia bloga. Przez ten czas pojawiło się na nim ponad 200 wpisów a co najistotniejsze -zechcieliście mnie odwiedzać (mój licznik odnotował już blisko 150 tysięcy wejść). Jest mi niezmiernie miło gościć Was u siebie i rzecz jasna - stale mam apetyt na więcej! Dlatego DZIĘKUJĘ i zapraszam!
Jednym z pierwszych deserów, które się pojawiły na blogu były mini torciki bezowe wzorowane na torcie bezowym: Pavlowa. Dziś, z okazji I urodzin zapraszam na cały tort:)
Składniki: na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
kilka kropel soku z cytryny
na nadzienie:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 malin (najlepiej świeżych ale i mrożone dają radę - patrz: zdjęcie)
Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek.
Wyłożyć masę na papier do pieczenia, w formie koła (wielkość płaskiego, obiadowego talerza) i przy pomocy łyżki uformować bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć grzanie piekarnika a bezę pozostawić w nim do wysuszenia. Ja suszę przy włączonym termoobiegu przez 2 godziny - można również bez termoobiegu pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach np. na całą noc. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.
Śmietanę ubić. Nie ma potrzeby dodawać do niej cukru, ponieważ beza jest wystarczająco słodka. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłożyć bitą śmietanę i udekorować malinami. Najlepiej podawać od razu (po pewnym czasie beza rozmięka od bitej śmietany).
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/tort-bezowy-z-malinami-na-i-urodziny.html