Wykonanie
To jedna z moich sałatek, które znikają w mgnieniu oka. Przez całą zimę tęsknię za
smakami wiosny.
Rzodkiewkę można kupić tuż za
rogiem... Kilka podstawowych składników i fantastyczne danie gotowe. A tak ją przyrządzam:
Składniki:
(porcja na 4-5 osób)spory pęczek
rzodkiewekspory świeży
ogórekpęczek
szczypiorku15 dag
twarogu półtłustego3
jaja ugotowane na twardo1-2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanieprzepis na
sałatkę wiosenną na filmie1. Warzywa myję. Ścieram na tarce (najlepiej do sita, osadzonego na misce) o grubych oczkach obranego
ogórka i
rzodkiewkę. Posypuję szczyptą
soli i
cukru i mieszam. Dzięki temu warzywa zmiękną i szybciej puszczą sok, który można wypić albo dodać do gotującej się jarzynowej zupy.2. Robię prosty
sos majonezowy - mieszam
majonez z
jogurtem, szczyptą
soli,
pieprzu i
cukru.3. Ścieram na tarce do osobnej misy
ser biały i
jaja. Dodaję do nich osączoną
rzodkiewkę z
ogórkiem i 3/4 posiekanego
szczypiorku. Wlewam
sos majonezowy. Mieszam i próbuję. Ta sałatkowa kombinacja jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych przypraw, jak
chrzan, czy
musztarda. Genialny smak i proste składniki. POLECAM!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika