ßßß Cookit - przepis na Pyszna babka bez ucierania

Pyszna babka bez ucierania

nazwa

Wykonanie

W krótkie dni, z małą ilością światła, robię często śmietankowo-czekoladowe przysmaki. Wczoraj był deser z mleka a dziś pora na babkę, taką szybką bez ceregieli, ale za to puszystą i wilgotną. Zajadamy ją z dżemem z aronii. Lato, lato, lato... Ech, że ty... . Po prostu wyjątkowy dżem, kocha dobre towarzystwo.
Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki mąki pszennej(użyłam tortową)
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki śmietany 18% lub maślanki
3-4 łyżeczki kakao holenderskiego
skórka i sok z połowy cytryny
niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki sodki z brzuszkiem
szczypta soli
Przygotowanie
1. Mieszam mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i sodką (może być proszek do pieczenia)
2. Ubijam krótko całe jaja z cukrem. Kiedy jaja potroją objętość, co trwa dosłownie chwilę(nie trzeba ubijać do białości), dodaję olej i śmietanę, szczyptę soli i krótko miksuję.
3. Dodaję wymieszane mąki na raz i znowu krótko miksuję, tylko do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące i bez problemu wlewam połowę jego ilości do wyłożonej formy 36 cm na 10 (warto użyć głębszej do keksu - ja użyłam nieco płytszej do makowca i ciasto prawie-że uciekłoby mi z formy. W kuchni wszystkiego się nie przewidzi. I to jest właśnie fajne. Więcej! Nie może być powodem do stresowania, że coś znowu nie wyszło, bo wyszło, choć z małym garbem. Co tam, prawie go nie widać a ciasto smakowite.
4. Do drugiej połowy dodaję kakao. Krótko miksuję na małych obrotach (można zrobić to łyżką, w obawie przed czekoladową zadymą) i wylewam na jasne ciasto.
3. Wstawiam na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-45 m
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/pyszna-babka-bez-ucierania.html