Wykonanie
Trzej królowie obdarowali Was, jeśli nie prezentem to Życzeniami Wszelkiej Pomyślności a na kolejne powszednie dni, chciałam zaproponować pyszne i bogate w składniki danie a jego zaletą jest szczególnie niewielka cena i w gruncie rzeczy łatwe i szybkie przygotowanie. Po pierwsze mrożonki nie musicie myć ani przycinać. Gotuje się bardzo krótko a przy tym nie
traci koloru. No i te pierwiastki - żelazo, potas, fosfor, czy witaminy (A, B i C) na czele z folacyną (witamina B9), czyli megaważnym kwasem foliowym, bez którego nie ma prawidłowego rozwoju od kołyski po starość.Składniki(solidna porcja na 2 osoby)opakowanie
fasolki szparagowej mrożonej4 spore
pieczarki2 duże świeże
jaja100 gram
ryżu (około pół szklanki)1 łyżka
masła1 łyżeczka
bułki tartej1 łyżeczka
mąki pszennej lub ziemniaczanej2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)1 mała
cebulka1 ząbek
czosnkumoje ulubione
zioła prowansalskie (szczypta)świeże
zioła (
natka z
pietruszki,
koper,
tymianek- co macie)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzygotowanie możesz zobaczyć na filmie1. Gotuję jeden woreczek dobrej jakości
ryżu (około 15 minut - na 3 minuty przed końcem odsączam z lekko osolonej
wody, przykrywam pokrywką i
ryż dochodzi na sypko).2. Wrzucam
fasolkę do delikatnie osolonej wrzącej
wody i gotuję około 5 minut. Najlepsza metoda to próbowanie. Kiedy
fasolka miękka, osączam na sicie.3. Podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję starty
czosnek i suszone, roztarte
zioła prowansalskie (musicie uwierzyć, że naturalne
przyprawy są wspaniałe i bezpieczne). Chwilkę podsmażam, ale nie za długo, bo przypalony
czosnek fatalnie smakuje. Dodaję zaraz pokrojone w plastry
pieczarki. Po 3-4 minutach, dodaję przecier. Mieszam i posypuję
mąką. Mieszam i dolewam około 0,5 szklanki
wody lub więcej. Znowu mieszam i ostatecznie przyprawiam
solą i
pieprzem. Na sam koniec dodaję 2/3 posiekanej
zieleniny. Mieszam i zestawiam z ognia.3. Na dużej patelni rozpuszczam
masło (można to zrobić na
oleju), dodaję
bułkę tartą. Bardzo krótko podsmażam i natychmiast wrzucam odparowaną
fasolkę. Mieszam i w razie potrzeby doprawiam.W prostych posiłkach jest mnóstwo smaku i
powiem szczerze, takie jedzonko jest idealne i mam nadzieję, że nie tylko dla mnie. Polecam!!!Wypróbujcie koniecznie mój przepis i jeśli Wam się spodoba, Polubcie, Skomentujcie... Będzie mi bardzo miło...