ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z mrożonki do obiadu. Pyszności!!!

Fasolka szparagowa z mrożonki do obiadu. Pyszności!!!

nazwa

Wykonanie

Trzej królowie obdarowali Was, jeśli nie prezentem to Życzeniami Wszelkiej Pomyślności a na kolejne powszednie dni, chciałam zaproponować pyszne i bogate w składniki danie a jego zaletą jest szczególnie niewielka cena i w gruncie rzeczy łatwe i szybkie przygotowanie. Po pierwsze mrożonki nie musicie myć ani przycinać. Gotuje się bardzo krótko a przy tym nie traci koloru. No i te pierwiastki - żelazo, potas, fosfor, czy witaminy (A, B i C) na czele z folacyną (witamina B9), czyli megaważnym kwasem foliowym, bez którego nie ma prawidłowego rozwoju od kołyski po starość.
Składniki
(solidna porcja na 2 osoby)
opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
4 spore pieczarki
2 duże świeże jaja
100 gram ryżu (około pół szklanki)
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
moje ulubione zioła prowansalskie (szczypta)
świeże zioła (natka z pietruszki, koper, tymianek- co macie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie możesz zobaczyć na filmie
1. Gotuję jeden woreczek dobrej jakości ryżu (około 15 minut - na 3 minuty przed końcem odsączam z lekko osolonej wody, przykrywam pokrywką i ryż dochodzi na sypko).
2. Wrzucam fasolkę do delikatnie osolonej wrzącej wody i gotuję około 5 minut. Najlepsza metoda to próbowanie. Kiedy fasolka miękka, osączam na sicie.
3. Podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję starty czosnek i suszone, roztarte zioła prowansalskie (musicie uwierzyć, że naturalne przyprawy są wspaniałe i bezpieczne). Chwilkę podsmażam, ale nie za długo, bo przypalony czosnek fatalnie smakuje. Dodaję zaraz pokrojone w plastry pieczarki. Po 3-4 minutach, dodaję przecier. Mieszam i posypuję mąką. Mieszam i dolewam około 0,5 szklanki wody lub więcej. Znowu mieszam i ostatecznie przyprawiam solą i pieprzem. Na sam koniec dodaję 2/3 posiekanej zieleniny. Mieszam i zestawiam z ognia.
3. Na dużej patelni rozpuszczam masło (można to zrobić na oleju), dodaję bułkę tartą. Bardzo krótko podsmażam i natychmiast wrzucam odparowaną fasolkę. Mieszam i w razie potrzeby doprawiam.
W prostych posiłkach jest mnóstwo smaku i powiem szczerze, takie jedzonko jest idealne i mam nadzieję, że nie tylko dla mnie. Polecam!!!
Wypróbujcie koniecznie mój przepis i jeśli Wam się spodoba, Polubcie, Skomentujcie... Będzie mi bardzo miło...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/fasolka-szparagowa-z-mrozonki-do-obiadu.html