Wykonanie
Pewnie nie raz się zastanawiacie, co zrobić z
twarogiem, który nie zawsze zaspokaja
masze potrzeby smakowe. Jako wartościowy produkt, zwłaszcza dla młodszego pokolenia, potrzebującego mnóstwo
białka ta propozycja połączenia z
rybą wędzoną jest bardzo dobrym źródłem cennych wartości, zamiast nieciekawych
wędlin i
żółtych serów, gdzie aż roi się od konserwantów. Do takiej pasty świetnie nadają się
sardynki,
szprotki, czy
makrela. Zaletą tej pasty jest bardzo dobry smak, łatwość i szybkość przygotowania.Składniki:
około 150 gram dowolnej podwędzanej
ryby150 gram
twarogu półtłustego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
chrzanupęczek
szczypiorkusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:1. Jeśli są to
sardynki lub
szprotki z puszki to sprawa jest prosta. Polecałabym wówczas te w
oleju.
Wędzoną rybkę trzeba obrać ze skóry, kręgosłupów, głowy i ości. Zobacz, jak robię
sałatkę na filmie2. Miażdżymy wszystkie składniki (można użyć blendera, ale i bez niego tłuczkiem od
ziemniaków robi się to dosłownie chwilkę) oprócz
szczypiorku. Ten dodajemy na koniec i mieszamy z całością. Smacznego!!!