ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod pyszną jarzynową kołderką

Śledzie pod pyszną jarzynową kołderką

nazwa

Wykonanie

Witam Was cieplutko w zimny listopadowy wtorek, ale ogólnie suchy i przyjemny dzionek z rześkim powietrzem.
Po serii konkretnych sałatek ze śledziem, przyszedł czas na sałatki, o które często pytacie w komentarzach - zwłaszcza te warstwowe, z dużą ilością warzyw. Zainspirowała mnie opowieść sympatycznej subskrybentki na moim vlogu o tym, jak podróżując po uroczych miejscach wschodniej Polski, miała wraz z mamą, przyjemność spróbowania śledzia pod szubą, który bardzo im zasmakował. Zrobiłam podobną sałatkę, zmieniając co nieco sposób przygotowania i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Mnie i domowników zachwyciła do tego stopnia, że jest w planie na świąteczny stół.
Składniki:
5-6 płatów śledzi matias
350 ml majonezu (można go rozprowadzić śmietaną, żeby był rzadszy)
3 średnie buraki ugotowane w mundurkach
3-4 średnie ugotowane ziemniaki w mundurkach
3 -4 średnie marchewki obrane i ugotowane
3 ugotowane jaja
1 średnia czerwona cebula
sok z jednej cytryny lub szklanka mleka
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie
1. Śledzie moczymy przynajmniej kilka godzin. Kroimy w kostkę lub w paseczki. Odlewamy wodę i zalewamy sokiem z cytryny lub mlekiem (uwielbiam rybę z sokiem z cytryny, bo ryba jest bielutka, smaczna i konkretna w smaku, ale jeśli lubicie macerowane ryby w mleku to polecam tą drugą metodę - najważniejsze, by śledź nie był słony) i odstawiamy rybki na minimum pół godziny.
2. Ścieramy na tarce (użyłam grubszych oczek) warzywa i jajka (na wschodzie Polski jajka do tej sałatki często oddziela się od żółtek i osobno ściera - różnie to wygląda w wielu przepisach) do osobnych naczyń.
3. Spód naczynia smarujemy niewielką ilością majonezu. Układamy ziemniaki mniej więcej równiutko. Można je osolić niewielką szczyptą. Układamy na nich śledzie osączone z zalewy i wymieszane z pokrojoną cebulką (wczesniej posiekaną cebulkę marynowałam w odrobinie soli, cukru i oleju) i pozostałym olejem. Warstwę śledzi pokrywamy cieniutko majonezem.
4. Układamy warstwę marchewki i smarujemy cieniutko majonezem.
4. Układamy warstwę buraków, które ja nieco posoliłam po wierzchu. Smarujemy nieco grubiej majonezem.
5. Wierzch posypujemy startym jajkami. Sałatka gotowa....
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/sledzie-pod-pyszna-jarzynowa-koderka.html