ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Śledzie pod pierzynką to propozycja nie tylko dla wielbicieli ryb ale także dla tych, którzy za nimi nie przepadają.
Śledzie przykryte pierzynką z warzyw sprawiają, że ryby w tym daniu stają się mało wyraziste i Ci, którzy nie są ich wielbicielami, będą mile zaskoczeni, że są one głównym składnikiem sałatki.
Delikatne, puszyste, bardzo pyszne no i oczywiście zdrowe.
4 płaty śledzi solonych a’la matjas
2 ugotowane średnie buraczki czerwone
2 – 3 ugotowane na twardo jaja
3 ugotowane marchewki
2 ugotowane ziemniaki
cebula
mleko
olej
majonez
sól
Śledzie opłukujemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 – 3 godziny.
Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w średnią kostkę i zalewamy olejem na pół godziny.
Odcedzamy śledzie z oleju i mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą – wykładamy na dno szklanego naczynia.
Śledzie smarujemy cienką warstwą majonezu.
Ziemniaki ścieramy na tarce i rozkładamy równomiernie na majonezie.
Warstwę ziemniaków solimy i smarujemy cienko majonezem.
Buraczki ścieramy na tarce, rozkładamy warstwą, solimy i smarujemy majonezem.
Następnie ścieramy marchewki, solimy, smarujemy majonezem.
Na wierzch ścieramy jajka.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sledzie-pod-pierzynka