Wykonanie
            
Dostałem ostatnio sporą paczkę od hurtownia-
oliwy.pl z różnymi produktami, które idealnie przydały mi się do zrobienia pizzy. Pizza pojawiała się już na blogu (Pizza przegląd lodówki, Pizza ze 
szparagami), ale tym razem znalazłem fajny przepis na ciasto, aby było pyszne i chrupiące. Może nie tyle sam przepis jest fajny, ale sposób rozkręcania pizzy i posypywania blatu 
kaszą manną zamiast 
mąką. Pizza jest idealna, a ciasto smakuje zarówno cienkie, jak i grube.Wszystkie składniki możecie wygodnie zamówić nie wychodząc z domu, a dodatkowo na hasło:GotujeBoChce dostaniecie 25% rabatu w hurtownia-
oliwy.plPrzypominam również o trwającym konkursie, gdzie nagrodą jest 
Olej z pestek 
winogron. Więcej info TUTAJ

Składniki (2 pizze ok. 30 cm)- 0,5 kg 
mąki- 10 g 
drożdży suszonych- 250 ml 
wody ciepłej- 1 łyżeczka 
cukru- 1 łyżeczka 
Oliwa z oliwek Trasimeno- 1,5 łyżeczki 
soli- 
kasza mannaGóra :- 
Pomidory suszone w 
oleju La Rossa- 
Szynka parmeńska- 
Papryka pepperoni Satko- 
Mozzarella- 
Oliwki zielone z 
łososiem
Sos :- 
Pomidory PANCRAZIO pelati 400g- 0,5 
cebuli- 1 ząbek 
czosnku- 
bazylia świeża, 
oregano, 
sól, 
pieprzPrzygotowanieSos :1. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2. W garnuszku podgrzewamy 
oliwę, wrzucamy 
cebulę. Następnie dodajemy posiekany 
czosnek i puszkę 
pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą 
bazylię, 
oregano i doprawiamy 
pieprzem i 
solą do smaku.3. Blendujemy wszystko i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto :1. 
Mąkę przesiewamy, dodajemy 
cukier.2. Odlewamy troszkę 
wody i mieszamy z 
drożdżami w proszku.3. Dodajemy do 
mąki wymieszane 
drożdże oraz 
oliwę. Wyrabiamy ciasto po trochu dolewając 
wodę.4. Zostawiamy na koniec troszeczkę 
wody i mieszamy ją z 
solą i dodajemy do ciasta.5. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.6. Po ok. 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 220 stopni.7. Na blat wysypujemy 
kaszę mannę i rozkręcamy ciasto za pomocą wałka, bądź jak potraficie za pomocą dłoni.8. Jeżeli jesteście w posiadaniu foremki do pizzy bądź tarty, smarujemy delikatnie 
oliwą i przekładamy rozwałkowane ciasto.9. Polewamy ciasto sosem a następnie układamy wedle upodobań 
oliwki, pepperoni, 
szynkę parmeńską, 
mozzarellę oraz 
suszone pomidory.10. Wstawiamy na sam spód piekarnika na ok. 7-10 minut i pizza jest gotowa.UWAGA: Polecam nastawić piekarnik na grzanie tylko od 
spodu.S M A C Z N E G O ! ! !
