Wykonanie
Dostałem ostatnio sporą paczkę od hurtownia-
oliwy.pl z różnymi produktami, które idealnie przydały mi się do zrobienia pizzy. Pizza pojawiała się już na blogu (Pizza przegląd lodówki, Pizza ze
szparagami), ale tym razem znalazłem fajny przepis na ciasto, aby było pyszne i chrupiące. Może nie tyle sam przepis jest fajny, ale sposób rozkręcania pizzy i posypywania blatu
kaszą manną zamiast
mąką. Pizza jest idealna, a ciasto smakuje zarówno cienkie, jak i grube.Wszystkie składniki możecie wygodnie zamówić nie wychodząc z domu, a dodatkowo na hasło:GotujeBoChce dostaniecie 25% rabatu w hurtownia-
oliwy.plPrzypominam również o trwającym konkursie, gdzie nagrodą jest
Olej z pestek
winogron. Więcej info TUTAJ
Składniki (2 pizze ok. 30 cm)- 0,5 kg
mąki- 10 g
drożdży suszonych- 250 ml
wody ciepłej- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek Trasimeno- 1,5 łyżeczki
soli-
kasza mannaGóra :-
Pomidory suszone w
oleju La Rossa-
Szynka parmeńska-
Papryka pepperoni Satko-
Mozzarella-
Oliwki zielone z
łososiemSos :-
Pomidory PANCRAZIO pelati 400g- 0,5
cebuli- 1 ząbek
czosnku-
bazylia świeża,
oregano,
sól,
pieprzPrzygotowanieSos :1.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2. W garnuszku podgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę. Następnie dodajemy posiekany
czosnek i puszkę
pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą
bazylię,
oregano i doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku.3. Blendujemy wszystko i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto :1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier.2. Odlewamy troszkę
wody i mieszamy z
drożdżami w proszku.3. Dodajemy do
mąki wymieszane
drożdże oraz
oliwę. Wyrabiamy ciasto po trochu dolewając
wodę.4. Zostawiamy na koniec troszeczkę
wody i mieszamy ją z
solą i dodajemy do ciasta.5. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.6. Po ok. 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 220 stopni.7. Na blat wysypujemy
kaszę mannę i rozkręcamy ciasto za pomocą wałka, bądź jak potraficie za pomocą dłoni.8. Jeżeli jesteście w posiadaniu foremki do pizzy bądź tarty, smarujemy delikatnie
oliwą i przekładamy rozwałkowane ciasto.9. Polewamy ciasto sosem a następnie układamy wedle upodobań
oliwki, pepperoni,
szynkę parmeńską,
mozzarellę oraz
suszone pomidory.10. Wstawiamy na sam spód piekarnika na ok. 7-10 minut i pizza jest gotowa.UWAGA: Polecam nastawić piekarnik na grzanie tylko od
spodu.S M A C Z N E G O ! ! !