Wykonanie

"Wstaję rano i wita mnie kolejny piękny dzień", włączam TV a tam reklama -" francuska zupa cebulowa w proszku". Mija chwila i co? Na obiad francuska zupa cebulowa i to nie z żadnego proszku tylko na naturalnych składnikach.Dawno tak mnie smak jakiejś zupy nie urzekł, szczerze - chyba jedna z lepszych jaką jadłem i robiłem.Od A do Z zrobiona bez sztucznych dodatków, na naturalnym wywarze wołowo-wieprzowym.

Składniki :1 kg
cebuli1,5 l
bulionu wołowo-wieprzowego250 ml
białego wina wytrawnego50 ml
brandyłyżeczka
cukrusól,
pieprz, szczypta
imbiru,
gałki muszkatołowej, kuminu.
oliwa i 2 łyżki
masła do smażenia

Grzanki:
BagietkaMasłoSer żółtyPietruszka nać
Czosnek świeżyPrzygotowanie:1. Całość rozpoczynamy od przygotowania
bulionu.2.
Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.3. W garnku rozgrzewamy
oliwę z
masłem.

4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną
cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania
cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.5. Do garnka wlewamy białe
wytrawne wino i dokładnie mieszamy zeskrobując z dna garnka przypieczoną
cebulę.6. Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego
bulionu.7. Zupę przykrywamy i na wolnym ogniu niech się gotuje z 30 min, my w tym czasie zrobimy grzanki.8. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem, szczyptą
imbiru,
gałki muszkatołowej i kuminu.

9. Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę
cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.10. Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek
brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.11. Do zupy wkładamy przypieczone i przyrumienione grzanki i delektujemy się smakiem.Grzanki:1.
Bagietkę kroimy na kawałki2.
Masło musi być miękkie i mieszamy je z
natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.3. Kromki smarujemy przygotowanym
masłem i posypujemy
startym serem.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż
ser się zarumieni.