ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

"Wstaję rano i wita mnie kolejny piękny dzień", włączam TV a tam reklama -" francuska zupa cebulowa w proszku". Mija chwila i co? Na obiad francuska zupa cebulowa i to nie z żadnego proszku tylko na naturalnych składnikach.
Dawno tak mnie smak jakiejś zupy nie urzekł, szczerze - chyba jedna z lepszych jaką jadłem i robiłem.
Od A do Z zrobiona bez sztucznych dodatków, na naturalnym wywarze wołowo-wieprzowym.
Składniki :
1 kg cebuli
1,5 l bulionu wołowo-wieprzowego
250 ml białego wina wytrawnego
50 ml brandy
łyżeczka cukru
sól, pieprz, szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, kuminu.
oliwa i 2 łyżki masła do smażenia
Grzanki:
Bagietka
Masło
Ser żółty
Pietruszka nać
Czosnek świeży
Przygotowanie:
1. Całość rozpoczynamy od przygotowania bulionu.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.
5. Do garnka wlewamy białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy zeskrobując z dna garnka przypieczoną cebulę.
6. Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego bulionu.
7. Zupę przykrywamy i na wolnym ogniu niech się gotuje z 30 min, my w tym czasie zrobimy grzanki.
8. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej i kuminu.
9. Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.
10. Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.
11. Do zupy wkładamy przypieczone i przyrumienione grzanki i delektujemy się smakiem.
Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki
2. Masło musi być miękkie i mieszamy je z natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kromki smarujemy przygotowanym masłem i posypujemy startym serem.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż ser się zarumieni.
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2013/01/francuska-zupa-cebulowa.html