ßßß
Dzisiaj mam dla Was coś innego. Do sałatki, którą przygotowałam tydzień temu potrzebowałam majonezu. Niestety, w lodówce go nie zastałam...Z braku czasu na wyprawę do sklepu pokusiłam się o zrobienie swojego, nieco innego niż zwykłe. Chciałam nadać mu ,,charakteru".Zamiast oleju użyłam oliwy, która nadała mu bardzo specyficzny i moim zdaniem przepyszny smak. Był to kolejny eksperyment, który uzmaję za udany :)Składniki:1 jajko,oliwa z oliwek,sól,pieprz,oregano,łyżeczka octu jabłkowego,łyżeczka soku z cytyny,łyżeczka cukru,łyżka musztardy DijonWykonanie:Uwaga: Wszystkie składniki musi mieć temperaturę pokojową!Jajko wraz z musztardą, przyprawami,cukrem, octem i sokiem z cytryny rozmiksować na gładką masę.Na wolnych obrotach miksować całość, oliwę dodawać bardzo ostrożnie, z początku po kropelce. Wraz z miksowaniem majonez powinien zacząć gęstnieć, wlewać oliwe aż do uzyskania porządanej konsystencji.Schłodzić w lodówce.Smacznego!