Wykonanie
Sajgonki są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je nadziać tym, na co akurat ma się ochotę. Moja wersja zawiera błyskawiczny
makaron ryżowy (wystarczy zalać wrzątkiem), surowe
młode warzywa i kawałki
awokado. Do tego prosty
sos słodko-kwaśny oraz świeże listki
kolendry. Sajgonek nie smażę na
oleju, tylko podgrzewam na parze lub w piekarniku albo traktuję jako przekąskę na zimno. Tak jest bardziej wiosennie, lekko, a wiosnę przecież czuć już w powietrzu! Danie bez glutenu.Delicious and healthy spring rolls with rice noodles, raw vegetables and
avocado, served with a simple sweet and sour sauce.Sajgonki (dla 2-3 osób)D
sok z cytrynyświeża
kolendraO ¼ łyżeczki mielonej
kozieradkiZ 150 g
marchewki200 g
kapusty pekińskiej120 g
awokado1 długi
ogórekM opakowanie
makaronu ryżowegopapier ryżowy (do zawijania)W
sos rybny (4 łyżki lub do smaku)Do naczynia włożyć umyte, obrane i pokrojone w cienkie paski warzywa:
marchewkę,
ogórka,
kapustę pekińską oraz pokrojone w drobną kostkę
awokado. Dodać przygotowany wcześniej (zalany wrzątkiem i odcedzony)
makaron ryżowy, pocięty na mniejsze kawałki. Doprawić
sosem rybnym,
sokiem z cytryny, dodać świeżą
natkę kolendry i odrobinę
kozieradki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Papier ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, na każde kółko nakładać przy brzegu nadzienie i zwijać sajgonki. Układać w parowniku lub naczyniu żaroodpornym i podgrzewać chwilę na parze albo w piekarniku.Podawać z dowolnym sosem, np. słodko-kwaśnym. Sos najlepiej przygotować samodzielnie, ponieważ gotowe sosy dostępne w sklepach zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków…
Sos słodko-kwaśnyD 2 łyżki
octu ryżowego5 łyżek
sosu pomidorowegoO ½ łyżeczki mielonej
słodkiej paprykiZ 1 kropla
stewii lub odrobina
mioduM ¼ łyżeczki mielonego
białego pieprzuW
sól do smakuDo miseczki wlać
ocet i
sos pomidorowy, dodać
słodką paprykę oraz
stewię lub
miód. Doprawić
białym pieprzem oraz
solą. Sajgonki maczać w miseczce z sosem.