Wykonanie
To już trzeci wpis poświęcony
śliwkom. Tak, jestem namiętnym śliwkożercą. Uwielbiam te słodkie, soczyste, fioletowe cuda. W każdej postaci – świeże i suszone, na surowo i gotowane. A ponieważ jesień to idealny czas dla
śliwek, na pewno przed zimą pojawią się u mnie jeszcze kilka
razy.
Śliwki mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę, warto więc częściej po nie sięgać. Dziś prosty przepis na ciasto
śliwkowe z
migdałami, oczywiście bez
cukru. Jest wilgotne, puszyste i bardzo szybko znika. Najchętniej zjadłabym całe sama, ale tym, co do dobre, należy się przecież dzielić :)Fluffy and moist almond
cake with plums – perfect autumn dessert.Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Pod pierwotnym przepisem podaję nową wersję ciasta, tym razem bezglutenową. W poniższej można ostatecznie użyć
mąki pszennej bezglutenowej albo jakiegoś gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie.Składniki (prostokątna blacha 30×20 cm)Z 100 g
mączki migdałowej100 g
migdałów posiekanych lub w płatkach3
jajka200 ml
oleju (np. z pestek
winogron, nierafinowanego!)70 g
ksylitolu lub
syropu z agawy30 kropel
stewii fluidM 1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździkówW 1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliD 300 g
mąki pszennej lub orkiszowej200 ml
soku śliwkowego lub
jabłkowego (bez
cukru)kilkanaście dorodnych
śliwek, wypestkowanychO szczypta świeżo startej
kurkumyW misce dokładnie wymieszać suche składniki:
migdały,
cynamon i
goździki, proszek z
sodą oraz
mąkę pszenną lub orkiszową. W osobnej misce ubić lekko
żółtka,
syrop z agawy i
stewię. Wlać
olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać szczyptę
cynamonu, dla zachowania przemian, oraz szczyptę
soli. Do masy wlać
sok śliwkowy lub
jabłkowy (możecie poeksperymentować z innym kwaskowym
sokiem), wymieszać. Masa powinna być dość rzadka.Wsypywać stopniowo mieszankę suchych składników. Można ją przesiać, aby ciasto było jeszcze bardziej pulchne. Mieszać aż do całkowitego połączenia. Dodać szczyptę
kurkumy oraz posiekane
migdały. Ubić
białka na pianę i dodać do ciasta. Połączyć delikatnie, ale w miarę szybko, za pomocą drewnianej łyżki.Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki
śliwki, skórką do dołu, zakrywając dość szczelnie powierzchnię ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać ciasto
płatkami migdałowymi. I gotowe!
Wersja bezglutenowaSkładniki (prostokątna forma o wymiarach 22×28 cm)Z 250 g
mączki migdałowej100 g
migdałów posiekanych lub w płatkach3
jajka150 ml
oleju (np. z pestek
winogron, nierafinowanego!)70 g
ksylitolu30 kropel
stewii fluidM 1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździkówW 100 ml chłodnej
wody1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliD 1 łyżka
soku z cytrynyO 100 g
mąki gryczanejW misce dokładnie wymieszać suche składniki:
mąkę gryczaną,
migdały,
cynamon i
goździki oraz proszek. W osobnej misce ubić lekko
żółtka z
ksylitolem i
stewią. Wlać
olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać szczyptę
cynamonu, dla zachowania przemian, oraz szczyptę
soli. Do masy wlać
wodę i
sok z cytryny (zamiast
wody można użyć
soku owocowego, np.
śliwkowego lub
jabłkowego), wymieszać. Masa powinna być dość rzadka.Wsypywać stopniowo mieszankę suchych składników. Mieszać aż do całkowitego połączenia. Dodać posiekane
migdały. Ubić
białka na pianę i dodać do ciasta. Połączyć delikatnie, ale w miarę szybko, za pomocą drewnianej łyżki.