ßßß Cookit - przepis na Migdałowa pizza ze śliwkami / Almond pizza with plums

Migdałowa pizza ze śliwkami / Almond pizza with plums

nazwa

Wykonanie

Pizza nie musi ociekać tłuszczem ani straszyć kaloriami kryjącymi się w żółtym serze lub, co gorsza, w wyrobach seropodobnych. Jeśli bardzo lubicie pizzę, przygotujcie ją sami w domu, ze świeżych, prawdziwych składników. Najgorszym wyborem jest mrożona drożdżowa pizza ze sklepu, w dodatku podgrzewana w mikrofali. A najlepszym o tej porze roku, kiedy lato ma się już ku końcowi – słodka pizza bez cukru i bez drożdży, na kruchym cieście, najeżona dorodnymi polskimi śliwkami, z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi i migdałowym rantem. Palce lizać!
Sweet shortcrust pastry pizza filled with plums and almonds, with a hint of three warming spices.
Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Mąkę pszenną/orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego miksu mąk bg o naturalnym składzie.
Kruche ciasto
Z 180 g masła
kilka-kilkanaście kropel stewii fluid (opcjonalnie)
M po dwie szczypty cynamonu, goździków oraz imbiru
W 2 łyżki zimnej wody
D 240 g mąki pszennej lub orkiszowej, przesianej
O szczypta świeżo startej kurkumy
Masło utrzeć w misce szpatułką na gładką masę, ewentualnie dodać stewię, aby ciasto było słodsze. Wsypać przyprawy, wlać wodę i ucierać aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu startą kurkumę. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z ciasta odciąć kawałek o wadze ok. 150 g (na rant), resztę rozwałkować i wyłożyć formę na pizzę o średnicy 28 cm, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od strony brzegu. Ciasto nakłuć widelcem. Przygotować nadzienie.
Nadzienie
Z 100 g mączki migdałowej (2-3 łyżki odłożyć)
3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 malutkie jajko, roztrzepane (opcjonalnie)
M 1/2 łyżeczki cynamonu oraz mielonych goździków
W szczypta soli
D 1 łyżka mąki
śliwki (u mnie pół kilograma wypestkowanych)
W mała szczypta miałkiej soli morskiej*
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć ściereczką lub papierowymi ręcznikami, przepołowić i wypestkować.
Do miski wsypać mączkę migdałową, dodać syrop z agawy lub miód, dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta, lekko kleista. Można dodać połowę małego jajka, uprzednio roztrzepanego, ale nie jest to konieczne.
W osobnym naczyniu wymieszać łyżkę mąki z kurkumą, odłożoną mączką migdałową oraz przyprawami korzennymi. Mieszanką posypać przygotowany wcześniej spód pizzy.
Odłożony kawałek ciasta rozwałkować na wąski podłużny pasek – musi wystarczyć na cały obwód formy. Z masy migdałowej formować cienkie wałeczki i układać je na rozwałkowanym cieście. Zlepić brzegi, formując rant z nadzieniem w środku. Ułożyć wałeczek w formie, zakrywając wolną przestrzeń między ciastem i brzegiem formy, lekko docisnąć. Rant musi odrobinę zachodzić na ciasto.
Na posypanym spodzie układać połówki śliwek, skórką do góry. Mieszanka mąki i migdałów wchłonie nadmiar soku. Wierzch śliwek można dodatkowo oprószyć odrobiną przypraw korzennych, ewentualnie także kilkoma szczyptami ksylitolu. Migdałowy brzeg ciasta posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem – nie jest to konieczne, ale dzięki temu rant będzie lśniący i złocisty.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10 minut, wyjąć i ponownie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec jeszcze przez 30 minut. W wersji bez jajka ciasto piec bez przerwy przez ok. 40 minut. Wyborne na ciepło, fantastyczne na zimno.
* We wszystkich moich przepisach używam soli morskiej. Kupując taką sól, zwracajcie uwagę na etykiety. Najczęściej dodaje się do niej antyzbrylacz – żelazocyjanek potasu (E536). Jest to dodatek chemiczny zupełnie niepotrzebny ani soli, ani tym bardziej naszemu organizmowi. Komu przeszkadza zbrylająca się sól? Zdecydowanie wolę bryłki niż E536. A sól morska ani razu mi się jeszcze nie zbryliła…
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/migdalowa-pizza-ze-sliwkami