Wykonanie
Temat pięciu przemian wraca co jakiś czas do naszej kuchni. Najczęściej w postaci owsianki, ale ostatnio również pod postacią szarlotki. Spróbujcie, czy taka szarlotka jest równie dobra jak zwykła, czy może lepsza? :)
Składniki:2,5 kg
jabłek0,5 szkl. wrzacej
wody4 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonu3 szkl.
mąki pełnoziarnistej pszennejszczypta
kurkumy1,5 szkl.
mąki kukurydzianej30 dag
masłaszczypta
imbirukilka łużek zimnej
wodySposób przygotowania:
Jabłka:D:
Jabłka obierz, pokrój, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.O: Zalej wrzącą
wodą.Z: Dodaj
cynamon i
miód. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.Ciasto kruche:D:
Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę.O: Przypraw
kurkumą.Z: Dodaj
mąkę kukurydzianą i schłodzone
masło.
Masło posiekaj drobno. Dodaj
miód.M: Dodaj
imbir.W: Dodaj zimną
wodę. Wyrób ciasto, które powinno być dość zbite. Ciasto podziel na pół. Połową wyłóż wysmarowaną tłuszczem tortownicę - oblepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gdy spód sie podpiecze, wyłóż na niego
jabłka i przykryj drugą połową ciasta - możesz ją rozwałkować lub pokruszyć. Piecz około 40 minut w 200 st.