ßßß
Składniki:2,5 kg jabłek0,5 szkl. wrzacej wody4 łyżki miodu1 łyżeczka cynamonu3 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennejszczypta kurkumy1,5 szkl. mąki kukurydzianej30 dag masłaszczypta imbirukilka łużek zimnej wodySposób przygotowania:Jabłka:D: Jabłka obierz, pokrój, usuń gniazda nasienne i włóż do rondla.O: Zalej wrzącą wodą.Z: Dodaj cynamon i miód. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.Ciasto kruche:D: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę.O: Przypraw kurkumą.Z: Dodaj mąkę kukurydzianą i schłodzone masło. Masło posiekaj drobno. Dodaj miód.M: Dodaj imbir.W: Dodaj zimną wodę. Wyrób ciasto, które powinno być dość zbite. Ciasto podziel na pół. Połową wyłóż wysmarowaną tłuszczem tortownicę - oblepiając spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gdy spód sie podpiecze, wyłóż na niego jabłka i przykryj drugą połową ciasta - możesz ją rozwałkować lub pokruszyć. Piecz około 40 minut w 200 st.