Wykonanie
Jeśli kupicie „w promocji” zbyt dużo
bananów, trzeba coś z nimi zrobić, zanim się zepsują. Proponuję wietnamskie ciasto
bananowe. Ma bardzo ciekawy,
mleczno-
bananowy smak. W dodatku ciasto wygląda… zaskakująco. Wierzch przyjemnie się pofałdował, a po przekrojeniu ukazał się
barwny wzór, przypominający trochę wątpliwej jakości wyroby szynkopodobne :) Zaskoczyło mnie to, gdyż spodziewałam się raczej czegoś żółciutkiego i jednolitego. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Moje Wypieki i nieco go zmodyfikowałam, dodając
przyprawy i eliminując
cukier. Wielbicielom
bananów (oraz
szynki :) gorąco polecam!Amazing
cake with
bananas and sugar free condensed milk. It tastes great and looks
very… interesting :)Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej.
Mąkę pszenną/orkiszową można tu ewentualnie zamienić na pszenną bezglutenową albo użyć gotowego
miksu mąk bg o naturalnym składzie bądź
mąki gryczanej czy ryżowej.Składniki (tortownica 24-26 cm)D 200 g
mąki pszennej lub orkiszowejO 1/4 łyżeczki
kurkumy1 łyżka
wody różanej (opcjonalnie)Z 9 średniej wielkości dojrzałych
bananów (moje ważyły po obraniu 730 g)6
jajek250 g roztopionego
masła25-35 kropel
stewii fluid lu 3-4 łyżeczki sproszkowanejpuszka
niesłodzonego mleka skondensowanego (380 g)M 1 płaska łyżeczka mielonych
goździkówW szczypta
soliBanany umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Jajka ubić trzepaczką, dodać
stewię,
niesłodzone mleko skondensowane i roztopione, przestudzone
masło, a następnie
goździki oraz szczyptę
soli. Stopniowo dodawać przesianą
mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić
kurkumą i
wodą różaną. Na końcu delikatnie wmieszać do ciasta pokrojone
banany. Ciasto będzie dość rzadkie.Spód formy wyłożyć papierem, boki delikatnie posmarować
masłem. Boki muszą być wysokie, więc niska forma do tart się nie nadaje (chyba że jest dużo większa – wtedy po prostu ciasto będzie niższe). Wlać masę do formy i piec w temp. 200°C przez ok. godzinę. Jeśli ciasto będzie szybko brązowiało, można przykryć je folią aluminiową, aczkolwiek u mnie nie było to konieczne. Studzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce. Jest naprawdę pyszne i słodkie, mimo że bez
cukru!
Oryginalny przepis znajdziecie na stronie mojewypieki.com .