ßßß Cookit - przepis na Cienkie naleśniki

Cienkie naleśniki

nazwa

Wykonanie

Składniki : wychodzi 10 naleśników o średnicy 20 cm
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).
2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną konfiturą:)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/05/cienkie-nalesniki.html