Wykonanie
Składniki : wychodzi 10 naleśników o średnicy 20 cm1 szklanka
mąki pszennej2/3 szklanki zimnego
mleka2/3 szklanki zimnej
wody3 duże
jajka1/4 łyżeczki
soli3 łyżki stopionego
masła +
masło do smarowania patelniPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić
masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną
konfiturą:)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.