ßßß Cookit - przepis na Duszony karczek

Duszony karczek

nazwa

Wykonanie

Udusiłam „dziada”… tak mnie denerwował, denerwował, że nie zdzierżyłam i go udusiłam…. miałam co prawda inne plany ale ostatnio jestem wybitnie w morderczym nastroju…. wszytko duszę.
Powiem szczerze mam jeszcze na oku kilku innych „dziadów” do zaduszenia… ale boję się wymiaru sprawiedliwości
Składniki:
– karczek wieprzowy – 1 kg,
seler naciowy – 1 cała roślina,
koper włoski – 1 bulwa,
czosnek – 1 ząbek,
sos sojowo-grzybowy – 3 łyżki,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku.
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w plastry. Obsmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do rondla. Posolić. Dodać posiekaną bulwę kopru włoskiego oraz drobno pokrojone gałązki selera naciowego.
Zalać 300ml wody, skropić sosem sojowy, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem ok 25-30 minut. Gotowe mięso doprawić do smaku pieprzem. Sos można zagęścić mąką lub pozostawić w wersji dietetycznej. Podawać dodatkowo, np. z ostrym sosem piri piri
Źródło:http://galantyna.pl/2015/06/duszony-karczek