Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 205 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
makrele wypatroszone 4 sztuk
pomidory 4 sztuk
seler naciowy 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej 6 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowychWykonanie:
Makrele umyć. Ząbek
czosnku obrać i drobno posiekać.
Ryby natrzeć (w środku i na zewnątrz)
olejem wymieszanym z
solą i
czosnkiem. Odstawić na godzinę. Umyć
seler. Odkroić zieloną część i odłożyć. Umyć
pomidory, naciąć
ostrym nożem na krzyż, sparzyć wrzącą
wodą i obrać ze skórki.
Pomidory i
seler pokroić w cząstki. Rozgrzać
masło .w żaroodpornym naczyniu. Dusić
seler 5 minut. Na warzywach ułożyć
makrele i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Na 10 minut przed .końcem pieczenia dodać
pomidory. Od cięte (zielone) części
selera drobno posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Upieczoną
rybę posypać posiekanym
selerem i udekorować gałązkami.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: