ßßß Cookit - przepis na Makrele w pieczonych warzywach

Makrele w pieczonych warzywach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 205 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
makrele wypatroszone 4 sztuk
pomidory 4 sztuk
seler naciowy 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej 6 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Makrele umyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Ryby natrzeć (w środku i na zewnątrz) olejem wymieszanym z solą i czosnkiem. Odstawić na godzinę. Umyć seler. Odkroić zieloną część i odłożyć. Umyć pomidory, naciąć ostrym nożem na krzyż, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pomidory i seler pokroić w cząstki. Rozgrzać masło .w żaroodpornym naczyniu. Dusić seler 5 minut. Na warzywach ułożyć makrele i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Na 10 minut przed .końcem pieczenia dodać pomidory. Od cięte (zielone) części selera drobno posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Upieczoną rybę posypać posiekanym selerem i udekorować gałązkami.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6366/Makrele-w-pieczonych-warzywach