ßßß
Dla wyostrzenia smaku synek dodał łyżkę Musztardy Delikatesowej Kieleckiej a dla nadania charakteru odrobinę kremu balsamicznego i łyżkę oliwy truflowej.Dla miłośników wersji klasycznej polecam bez oliwy i bez kremu balsamicznego z samym świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:mięso wołowe na tatara – mielona polędwica – 250 g,żółtko jajka – 1 szt,cebula – 1 szt,oliwki zielone faszerowane papryką – 75 g,Musztarda Kielecka Delikatesowa- 1 łyżka,oliwa truflowa – 1 łyżka,krem balsamiczny – 1 łyżeczka,sól do smaku,pieprz świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Zmielone mięso wołowe (u mnie kupiona polędwica już w wersji na tatara) wymieszać z musztardą oraz żółtkiem. Cebulkę średniej wielkości drobno posiekać. Odcedzić i pokroić w kosteczkę oliwki. Wymieszać oliwki oraz cebulkę z mięsem i doprawić do smaku. Uformować tatara na talerzyku i polać z wierzchu oliwą truflową oraz kremem balsamicznym… tuż przed konsumpcją można wymieszać mięso jeszcze raz lub jeść maczając w oliwie. Smacznego.