ßßß
Składniki:podgrzybki świeże – 1 kg,cebula – 2 szt,masło – 75 g,olej rzepakowy – 2 łyżki,ziele angieskie – 4 kulki,liśc laurowy – 1 szt,lubczyk – 2 gałązki,mąka – 2 kopiaste łyżkiśmietana – 150 ml,sól, pieprz do smaku.Przygotowanie:Grzyby dobrze oczyścić i wymyć. Pokroić w paski, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dodać do grzybów ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju z dodatkiem połowy masła. Następnie dodać do grzybów. Z reszty masła i oleju przygotować zasmażkę. Usmażyć makę na tłuszczu, rozprowadzić zimną wodą i wlać do grzybów. Dodać drobno posiekany lubczyk i dusić jeszcze około 10 minut. Pamietać o mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem a na koniec zabielić śmietaną (może być kwaśna albo słodka, jak kto lubi). Aby śmietana się nie zwarzyła posoliś ją odrobinę, rozprowadzić gorącym sosem i dopiero wlewać. Podawać z czym kto zamarzy – z chlebem, ziemniakmi, kaszą… i bezwzględnie z miłością