Wykonanie
Dom moich dziadków kojarzy mi się zawsze z
lubczykiem – rósł wzdłuż wszytkich płotów. W moim rodzinnym domu oczywiście też był dodawany do potraw…a ja przeniosłam tradycję „lubczykowania” dalej… pewnie Tygrysiatko bedzie kultywować tradycję, bo nie uznaje żadnej zupy i żadnego gulaszu bez
lubczyku.Bardzo mnie to cieszy, w końcu
lubczyk posiada magiczną moc. Już od wieków czarownice, wiedźmy, znachorki przygotowywały z niego cudowne
napoje miłosne… ponoć bardzo skuteczne. Według ludowych wierzeń ziele
lubczyku wykopane wraz z korzeniem w dniu 1 października o 6 rano łagodziło wszelkie konflikty małżeńskie i zapewniało udane
pożycieKto nie
wierzy, może poczytać o tym na Wikipedii. Nie wiem jak to wpłynie na mój związek, bo dzisiejszy zimny , ciemny ranek odwrócił moją uwagę i przegapiłam 6 ranoNo trudno będą musiały dziś wystarczyć podgrzybki w
śmietanie z dodatkiem
lubczyku.
Składniki:podgrzybki świeże – 1 kg,
cebula – 2 szt,
masło – 75 g,
olej rzepakowy – 2 łyżki,
ziele angieskie – 4 kulki,
liśc laurowy – 1 szt,
lubczyk – 2 gałązki,
mąka – 2 kopiaste łyżki
śmietana – 150 ml,
sól,
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Grzyby dobrze oczyścić i wymyć. Pokroić w paski, zalać
wodą i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dodać do
grzybów ziele angielskie i
liść laurowy.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce
oleju z dodatkiem połowy
masła. Następnie dodać do
grzybów. Z reszty
masła i
oleju przygotować zasmażkę. Usmażyć
makę na tłuszczu, rozprowadzić zimną
wodą i wlać do
grzybów. Dodać drobno posiekany
lubczyk i dusić jeszcze około 10 minut. Pamietać o mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem a na koniec zabielić
śmietaną (może być kwaśna albo słodka, jak kto lubi). Aby
śmietana się nie zwarzyła posoliś ją odrobinę, rozprowadzić gorącym sosem i dopiero wlewać. Podawać z czym kto
zamarzy – z
chlebem,
ziemniakmi,
kaszą… i bezwzględnie z miłością