ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis można zaliczyć do grona najprostszych. Wystarczy jedynie schab, cebula, trochę przypraw i pyszny obiad gotowy. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ale ziemniaki też tu pasują. Jeśli nie przepadacie za kawałkami gotowanej cebuli, sos można zmiksować za pomocą blendera. Ja wyjątkowo wybrałam opcję z kawałkami - taka smakowała mi najbardziej.
Składniki:
- ok. 500 g schabu bez kości,
- domowe kostki rosołowe,
- 3 duże cebule + ewentualnie 1 mała czerwona,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (najlepiej 2 przeciśnięte ząbki), lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy,
- mąka do zagęszczenia sosu,
- 1 łyżka masła.
Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, lubczykiem oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Na rozgrzaną patelnię (można dodać łyżkę oleju, albo podsmażyć na suchej) kładziemy kawałki schabu. W tym samym czasie wstawiamy garnek z wodą i domowymi kostkami rosołowymi . Schab smażymy z obu stron do zmiany koloru. Gdy będzie gotowy, wrzucamy do gotującej się wody z domowym rosołem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na patelni, na której smażył się schab roztapiamy łyżkę masła, a następnie podsmażamy cebule pokrojone w pióra. Gdy się zeszklą, dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę wody z mięsa, zagotowujemy, wlewamy do mięsa. Schab gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/schab-w-sosie-cebulowym.html