Wykonanie
Dzisiejszy przepis można zaliczyć do
grona najprostszych. Wystarczy jedynie
schab,
cebula, trochę przypraw i pyszny obiad gotowy. Doskonale smakuje z
kaszą gryczaną, ale
ziemniaki też tu pasują. Jeśli nie przepadacie za kawałkami gotowanej
cebuli, sos można zmiksować za pomocą blendera. Ja wyjątkowo wybrałam opcję z kawałkami - taka smakowała mi najbardziej.
Składniki:- ok. 500 g
schabu bez kości,- domowe
kostki rosołowe,- 3 duże
cebule + ewentualnie 1 mała czerwona,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek (najlepiej 2 przeciśnięte ząbki),
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowy,-
mąka do zagęszczenia sosu,- 1 łyżka
masła.
Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem,
lubczykiem oraz wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Na rozgrzaną patelnię (można dodać łyżkę
oleju, albo podsmażyć na suchej) kładziemy kawałki
schabu. W tym samym czasie wstawiamy garnek z
wodą i domowymi kostkami rosołowymi .
Schab smażymy z obu stron do zmiany koloru. Gdy będzie gotowy, wrzucamy do gotującej się
wody z domowym rosołem. Dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy. Na patelni, na której smażył się
schab roztapiamy łyżkę
masła, a następnie podsmażamy
cebule pokrojone w
pióra. Gdy się zeszklą, dodajemy do
mięsa. Na patelnię wlewamy trochę
wody z
mięsa, zagotowujemy, wlewamy do
mięsa.
Schab gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku i zagęszczamy
mąką. Podajemy z
kaszą gryczaną,
ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!