Wykonanie
1 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
mąki gryczanej1
jajko125 g
masłaszczypta
soli,szczypta
pieprzuszczypta
proszku do pieczenianadzienie
fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 ggarść
pomidorków cocktailowych1
pierś z kurczaka (połówka)
1
cebula3 ząbki
czosnku1
jajkosólpieprzoreganobazylia200 ml
śmietany100 g
sera feta lub typu
fetaser do posypania -
mozzarella lub inny.
Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem.
Śmietanę,
ser, 1 ząbek
czosnku ,
jajko sól i
pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować.
Zioła mogą być świeże.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka i doprawić
ziołami, podsmażyć i odparować.
Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić.Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone
mięso, na wierzchu ułożyć
fasolki i
pomidorki. Zalać
śmietanową masą i posypać
żółtym serem, zapiec przez ok 25 min.
Fasolnik
chiński to taki odpowiednik naszej
fasolki szparagowej. Jest długi do ok 60 cm i nie ma łyka jak większość naszych
fasolek. Polecam uprawę na własnych działkach. U mnie gości on od kilku lat.