ßßß
Cookit - przepis na Żeberka duszone w kapuście po staropolsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku
Składniki
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Zioła
Kminek
Ziemniak
Woda
Koperek
Żeberka
Kapusta kiszona
Marchew
Cebula
Wykonanie
1 kg
żeberek
(pasy)1 kg
kapusty kiszonej
1
marchewka
2
cebule
kilka ziaren jałowcakilka ziaren
ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
1 łyżeczka
pieprzu
ziołowego
staropolskiego1 łyżeczka
kminku
Żeberka
umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć
smalcu
.
Kapustę
wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka.
Marchewkę
zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę
pokroić w kostkę, dodać do
kapusty
. Dodać również
zioła
i
przyprawy
. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do
kapusty
żeberka
, patelnię przepłukać
wodą
i wlać do
kapusty
, dolać również ok 3/4 l
wody
i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu.Podawać z
ziemniakami
z
wody
, posypać
koperkiem
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/zeberka-duszone-w-kapuscie-po.html
Przepisy powiązane
Kapuśniak
Kapuśniak na żeberkach
Szybki kapuśniak z boczkiem
KRUPNIK
Żeberka pieczone
Składniki powiązane (0)