Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej
kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i
żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)
Składniki:0,8 kg
żeberek3,5 l
wody10 ziaren
ziela angielskiego5
liści laurowych0,8 kg
kiszonej kapusty2
cebule1
marchewpół
pietruszki0,7 kg
ziemniaków0,8 kg
kiełbasy2 łyżeczki
kminku mielonego2 łyżeczki
majerankupieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie.
Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać
wodą, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe, gotować do miękkości
mięsa. Należy pamiętać o zbieraniu szumowin podczas gotowania się
wywaru.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew i
pietruszkę pokroić w kostkę, to samo zrobić z
cebulą.
Kiełbasę pokroić w półksiężyce a te jeszcze na pół.
Marchew,
cebulę,
pietruszkę oraz
kiełbasę podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy
bulion będzie już gotowy, należy go przecedzić, Następnie należy dodać do niego
kapustę, gotować do jej miękkości. Gdy
kapusta będzie miękka dodajemy
żeberka,
kiełbasę,
marchew,
pietruszkę oraz
cebulę, przyprawiamy
kminkiem,
majerankiem i
pieprzem, gotujemy przez 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowane
ziemniaki i całość gotujemy do momentu zagrzania się
ziemniaków.Smacznego;)Pamiętajmy aby nie pokusić się o gotowanie
ziemniaków razem z
kapustą, gdyż kwas w niej zawarty spowoduje, że
ziemniaki się nie ugotują.