Wykonanie
600 g
żeberek2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy1 łyżka
sosu sojowegosólpieprz1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego2 łyżeczki
mioduszczypta suszonej
paprykiszczypta
oreganoszczypta
czosnku niedźwiedziego3 ząbki
czosnkuziemniaki ok 9 szt równej wielkości
Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym
żeberku.Z przypraw
oliwy,
octu i
sosu sojowego i
miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej
żeberka, posypać drobno posiekanym
czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny.
Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać
olejem, posypać
solą i
pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością
wody, okryć folią aluminiową .
Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać
wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć
ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z
kiszonej kapusty z
olejem nierafinowanym.