ok 700 g żeberek w paskusólpieprzpieprzziołowy staropolski2 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznegogałązka rozmarynu świeżegooregano (najlepiej same kwiatostany)200 g młodych purchawek1 cebulapół szkl rosołu4 łyżki śmietanyŻeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce.Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stW tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzuziołowego.Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.Podawać z ziemniakami z wody.