3-4 udka1 duża papryka2 pomidory1 cebula1 łyżka tłuszczu2 szkl rosołu (500 ml)sólpieprzpieprzziołowy staropolskiprzyprawa turecka lub inna do mięsoreganobazyliamajeranek200 ml śmietany1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki500 g ugotowanych ziemniaków4 łyżki maki ziemniaczanej1 jajkoUdka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min.Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą.Przygotować kluseczki.. Z mąkiziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie gnocchi . Ugotować w osolonym wrzątku.Podawać z sałatką .