Wykonanie
Wszystkie potrawy mączne w stylu tych robionych przez moją babcią zawsze były moją słabością :)Kopytka też uwielbiam zazwyczaj jem je po prostu popijając zimnym
mlekiem albo podsmażone z
cebulką ale tym razem podałam je w wersji "na bogato" polane gulaszem drobiowym :)
Kopytka500 g ugotowanych i potłuczonych
ziemniaków1
jajko5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprzZiemniaki starannie utłuc- najlepiej przepuścić przez specjalną praskę do
ziemniaków.Dodać
jajko,
mąkę oraz
przyprawy.Zagniatać ciasto tak aby nie kleiło się do ręki ( w razie potrzeby dodać
mąki)Z ciasta uformować dość cienki rulon i nożem odcinać pod kątem kawałki ciasta.W garnku zagotować
wodą z dodatkiem
oleju i
soli.Na wrzącą
wodę wrzucać kluseczki i gotować do momentu wypłynięcia.Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na sitku.
Gulasz1 duża
pierś z kurczakapuszka
pomidorówpapryka czerwona1
cebula1
marchewka0,5
papryczki peperonipierz,
papryka łagodna,
oregano,
bazyliaPomidory wraz z
sokiem przełożyć do garnka, dodać trochę
wody i gotować aż zmiękną.Zestawić z gazu i zblendować.
Pierś z kurczaka i
paprykę pokroić w kostkę,
cebulę w pół-talarki a
marchewkę zatrzeć na tartce.
Kukurydzę odsączyć na sitku.Wszystko dodać do
pomidorów i gotować na małym ogniu ok. 35-40 min, co jakiś czas mieszając.Pod koniec gotowania przyprawić wedle uznania- dość pikantnie
pieprzem,
papryką,
oregano i
bazylią.