ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym

nazwa

Wykonanie

4 nieduże papryki
0,5 szkl kaszy jaglanej
250 g mięsa drobno mielonego
sól
pieprz
pieprz kolorowy Kamis
1 jajko
szczypta czosnku niedźwiedziego
4 pomidory
3-4 szkl rosołu
kawałek pora ok 10 cm
2 łyżki śmietany
Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem.
Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku.
Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem.
Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min.
Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować.
Paprykę podawać z sosem obficie polanym.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/08/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-i.html