4 nieduże papryki0,5 szkl kaszy jaglanej250 g mięsa drobno mielonegosólpieprzpieprz kolorowy Kamis1 jajkoszczypta czosnku niedźwiedziego4 pomidory3-4 szkl rosołukawałek pora ok 10 cm2 łyżki śmietanyKaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem.Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku.Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem.Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min.Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować.Paprykę podawać z sosem obficie polanym.