Wykonanie
1 , 5- 2 kg nóżek i kolanek wieprzowych2
marchewki5-6 ząbków
czosnkuziele angielskielistek laurowysólpieprzpieprz ziołowygroszek z puszki
natka pietruszkijajka na twardoNóżki i kolanka oczyścić, zalać
wodą do ogólnej pojemności ok 4,5 l dodać 2
listki laurowe, kilka ziarna
ziela angielskiego i trochę utłuczonego
pieprzu , gotować na wolnym ogniu przez ok 2,5 godziny. Godzinę przed zakończeniem dodać
marchewkę. Kiedy juz nóżki zaczną się rozpadać wyjąć wszystko do dużego naczynia i przestudzić. Do
wywaru dodać rozgnieciony
czosnek i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Do naczyń na rozłożyć, plasterki
marchewki, plasterki
jajek ,
natkę pietruszki i
groszek. Oddzielić
mięso od kości, rozdzielić do miseczek i zalać
wywarem. (można dodać jeszcze trochę warzyw jeśli ktoś lubi. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Opublikowany w