ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami drobiowymi

Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami drobiowymi

nazwa

Wykonanie

na ciasto
450 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
300 ml wrzątku
nadzienie
żołądki i serca drobiowe ok 500 g
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
suszone ogórki kiszone ok 1 łyżka
listek laurowy
2 szkl kaszy gryczanej
1 jajko
sól
pieprz
Żołądki i serca oczyścić , włożyć do garnka , dodać warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Wyłowić warzywa i podroby, ziele angielskie i listek usunąć, Uzupełnić wywar wodą do uzyskania 1 litra płynu. Zagotować, wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć pokrywą i odstawić na 20 min.
Podroby i warzywa zemleć w maszynce do mięsa, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone ogórki i wymieszać.
Do maki dodać sól i olej, zaparzyć wrzątkiem i zagnieść ciasto
Wałkować , wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przysmażoną na tłuszczu cebulką.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/11/pierogi-z-kasza-gryczana-i-podrobami.html