ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci)

Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci)

nazwa

Wykonanie

Kolejny nie drogi i prosty obiad. W takich kotlecikach można przemycić naszym pociechom całkiem sporo rybki, za którą często nie przepadają. Kotleciki w tym wydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom.
Składniki:
2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg
5 dużych ziemniaków
3 duże marchewki
3 jajka
pęczek pietruszki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi i zielem. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Jak już rybki i marchewki są miękkie całość odcedzamy. Następnie obieramy rybę ze skóry na tyle na ile jest to możliwe i z ości (pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć)
Rybę, marchewki, ziemniaki i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka można dosypać odrobinę bułki tartej ( w moim przypadku nie było to konieczne).
Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor.
Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim sosem chili... ale to już rzecz gustu.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/07/kotlety-rybne-nie-tylko-dla-dzieci.html