Wykonanie
żeberka 4 porcje7-8
suszonych moreli1 łyżka
suszonej żurawiny2 gałązki świeżego
rozmarynuszczypta suszonego
rozmarynupół łyżeczki
majerankusólpieprzpół łyżeczki słodkiej papryczkipół szklanki
wina3-4 łyżki
oliwyŻeberka umyć po porcjować i włożyć do miski, dodać
przyprawy,
morele i
żurawinę, skropić
oliwą i dodać
wino. Odstawić na 2-3 godziny.Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać na ogniu i przełożyć
mięso, podsmażyć na rumiany kolor i dodać resztę marynaty z
owocami. Podlać
winem, dodać jeszcze pół szklanki
wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, uzupełniając
wodą w razie wyparowania.Ugotować
ziemniaki i przygotować surówkę. Ja starłam na tarce
kapustę białą,
marchewkę,
cebulę i
jabłko, dodałam
koperek,
sól,
cukier do smaku i odrobinę
oliwy.
Mięso wyjąć na talerze, gałązki
rozmarynu usunąć, a pozostały sos z
owocami zmiksować blenderem.Polewać
mięso na talerzu.