Wykonanie
2
serca wieprzowe ok 800 g2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnkulistki lauroweziele angielskiesólpieprz1 łyżka
koncentratu pomidorowegopół łyżeczki
papryki słodkiejpół
papryczki chili200 ml
śmietany2 łyżki
mąkinatka pietruszkikoperekziemniaki tłuczone
Serca umyć włożyć do garnka, zalać
wodą, dodać
marchewki w całości,
cebulę,
listek laurowy,
ziele angielskie,
czosnek i ugotować, Na początku gotowania zebrać pianę. Wyjąć
serca i
marchewkę,
cebulę i
czosnek rozgnieść w
bulionie.
Serca pokroić w paseczki,
marchewkę w słupki, dodać do
bulionu, dodać również papryczkę i
przyprawy i
koncentrat pomidorowy. Gotować ok 20 min.
Śmietanę rozmieszać z
mąką dodać do potrawki i energicznie wymieszać. Zagotować. doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać na płytkim talerzu z kulkami tłuczonych
ziemniaków, obficie posypane
natką pietruszki i
koperkiem.