ßßß Cookit - przepis na Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną

Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Zdrowe, smaczne, wyraziste i tanie smarowidło kanapkowe. Dość przewrotnie nazywane paprykarzem. Dzięki zmieleniu kaszy jaglanej na gładki mus, nie można poznać, co jest w środku :) Robiłam już trzy razy, dwa razy zgodnie z poniższym przepisem - tylko z różnymi paprykami (słodką/wędzoną), trzeci, modyfikując zestaw przypraw i dodatek warzyw - to bardzo wdzięczne pole do modyfikacji.
W oryginale jest dodatek papryki wędzonej zamiast słodkiej, zdecydowanie wolę i polecam tu paprykę słodką.
Przepis z wegetariańskiego blogu jadłonomia, w oryginale jeszcze jest opcjonalny dodatek 1 łyżki płatków drożdżowych, nie posiadam takich, nie dodałam, ale ten paprykarz jest świetny w poniższej wersji, niczego mu nie brakuje.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 nieduże marchewki
1 spora cebula
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
2 - 3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz
olej
opcjonalnie: kilka łyżek siekanej natki pietruszki (do dekoracji lub do środka pasty)
Wykonanie:
Kaszę ugotować w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilka minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać paprykę w proszku, chili, sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki (jeśli dajemy) oraz sól i pieprz. Wszystko zmiksować blenderem - na gładki mus, albo tylko nieznacznie, by były wyczuwalne ziarenka kaszy i warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/06/paprykarz-wegetarianski-z-kasza-jaglana.html