ßßß
Cookit - przepis na Wieprzowina z sosem jabłkowo-czosnkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wieprzowina z sosem jabłkowo-czosnkowym
Składniki
Wieprzowina
Szynka
Łopatka
Natka pietruszki
Bazylia
Papryka
Zioła prowansalskie
Musztarda
Sól
Pieprz
Czosnek
Jabłko
Woda
Bulion
Śmietanka
Mąka
Wykonanie
600 g
wieprzowiny
(
szynka
,
łopatka
)szczypta suszonej
natki pietruszki
szczypta
bazylii
szczypta
papryki
suszonejszczypta
ziół prowansalskich
3 łyżeczki
musztardy
sól
pieprz
2- 3 ząbki
czosnku
1 duże kwaskowe
jabłko
3/4 szkl
wody
lub
bulionu
200 ml
śmietanki
1 łyżka
mąki
tłuszcz do smażenia
Mięso
pokroić na kawałki, posmarować ze wszystkich stron
musztardą
i posypać wymieszanymi
ziołami
.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przyrumienić
mięso
ze wszystkich stron. Podlać
wodą
, dodać pokrojone na kawałki
jabłko
i posiekany
czosnek
. Dusić pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjąć
mięso
a
wywar
zmiksować blenderem. Zagęścić
śmietanką
wymieszaną z
mąką
.Podawać z
ciemnym ryżem
naturalnym i
pomidorami
. Sos podać osobno do polewania .
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/09/wieprzowina-z-sosem-jabkowo-czosnkowym.html
Przepisy powiązane
Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem
Pieczeń soczysta z warzywami
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami
Pieczona szynka
sos mięsny
Składniki powiązane (0)