ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z sosem jabłkowo-czosnkowym

Wieprzowina z sosem jabłkowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

600 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
szczypta suszonej natki pietruszki
szczypta bazylii
szczypta papryki suszonej
szczypta ziół prowansalskich
3 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
2- 3 ząbki czosnku
1 duże kwaskowe jabłko
3/4 szkl wody lub bulionu
200 ml śmietanki
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na kawałki, posmarować ze wszystkich stron musztardą i posypać wymieszanymi ziołami.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać pokrojone na kawałki jabłko i posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjąć mięso a wywar zmiksować blenderem. Zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką.
Podawać z ciemnym ryżem naturalnym i pomidorami. Sos podać osobno do polewania .
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/09/wieprzowina-z-sosem-jabkowo-czosnkowym.html