Wykonanie
0,5 szkl
mleka2 dkg
drożdży2 łyżki
cukru3
żółtka5 dkg
margarynyszczypta
soli500 gr
maku z puszki3
białkaMleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę
cukru i
drożdże,
żółtka utrzeć z drugą połową
cukru.
Margarynę rozpuścić.Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę
soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą
makową.Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.Rozsmarować masę
makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę . Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym
jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.