ßßß Cookit - przepis na Wieniec drożdżowy z makiem

Wieniec drożdżowy z makiem

nazwa

Wykonanie

0,5 szkl mleka
2 dkg drożdży
2 łyżki cukru
3 żółtka
5 dkg margaryny
szczypta soli
500 gr maku z puszki
3 białka
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę . Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/01/wieniec-drozdzowy-z-makiem.html