Wykonanie
Dzień przed wigilią razem z mamą ustaliłyśmy, że zrobimy makowce, takie jak co roku, według zaufanego przepisu. Kiedy już jeden makowiec włożyłam do piekarnika, do mojej głowy wpadł pomysł by zrobić bułeczki z
makiem, podobne do Cinnamon rollsów, robionych przeze mnie kilka dni wcześniej... I tak oto powstały Poppy seed rolls - bułeczki z
makiem :)
Poppy seed rolls - ok. 18 sztukSkładniki na
ciasto drożdżowe:- 300 g
mąki- 70 g
cukru- 150 ml ciepłego
mleka- 20 g
drożdży- 50 g
margaryny rozpuszczonej- 1
żółtko- szczypta
soliSkładniki na nadzienie
makowe:- 400 g
maku- 50 g
rodzynków- opcjonalnie trochę
orzechów laskowych- 1
białkoSposób wykonania:Do szklanki wlać przygotowane ciepłe
mleko. Dodać
cukier i wymieszać, by
cukier się rozpuścił. Przygotować miskę, w której będziemy robili zaczyn
drożdżowy. Do miski dodać połowę przygotowanego
mleka z
cukrem, kopiastą łyżkę
mąki oraz
drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut. W drugiej misce przygotować pozostałą część
mąki, wlać pozostałe
mleko, dodać
żółtka i szczyptę
soli. Gdy składniki wymieszamy, dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto( W przypadku, gdy będzie za rzadkie dodajemy
mąkę, a gdy za gęste
mleko). Na koniec dodajemy rozpuszczoną
margarynę i zagniatamy ponownie ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.W osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie
makowe. Sparzone wrzątkiem
rodzynki łączymy z pokrojonymi na mniejsze kawałki
orzechami. Dodajemy
mak i ubite wcześniej
białko. Całość delikatnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto, wałkujemy w podłużny prostokąt i smarujemy nadzieniem makowym. Następnie zawijamy, tak jak byśmy robili tradycyjnego makowca lub jak w przypadku bułeczek
cynamonowych. Gdy zawiniemy ciasto w rulon, dzielimy je na około 16-20 równych części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30 minut (do zarumienienia)
Bułeczki bardzo dobrze smakują
cukrem pudrem lub lukrem, podane z aromatyczną
kawą :)