ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z makiem - Poppy seed rolls

Bułeczki drożdżowe z makiem - Poppy seed rolls

nazwa

Wykonanie

Dzień przed wigilią razem z mamą ustaliłyśmy, że zrobimy makowce, takie jak co roku, według zaufanego przepisu. Kiedy już jeden makowiec włożyłam do piekarnika, do mojej głowy wpadł pomysł by zrobić bułeczki z makiem, podobne do Cinnamon rollsów, robionych przeze mnie kilka dni wcześniej... I tak oto powstały Poppy seed rolls - bułeczki z makiem :)
Poppy seed rolls - ok. 18 sztuk
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki
- 70 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 50 g margaryny rozpuszczonej
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie makowe:
- 400 g maku
- 50 g rodzynków
- opcjonalnie trochę orzechów laskowych
- 1 białko
Sposób wykonania:
Do szklanki wlać przygotowane ciepłe mleko. Dodać cukier i wymieszać, by cukier się rozpuścił. Przygotować miskę, w której będziemy robili zaczyn drożdżowy. Do miski dodać połowę przygotowanego mleka z cukrem, kopiastą łyżkę mąki oraz drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut. W drugiej misce przygotować pozostałą część mąki, wlać pozostałe mleko, dodać żółtka i szczyptę soli. Gdy składniki wymieszamy, dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto( W przypadku, gdy będzie za rzadkie dodajemy mąkę, a gdy za gęste mleko). Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ponownie ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
W osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie makowe. Sparzone wrzątkiem rodzynki łączymy z pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami. Dodajemy mak i ubite wcześniej białko. Całość delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto, wałkujemy w podłużny prostokąt i smarujemy nadzieniem makowym. Następnie zawijamy, tak jak byśmy robili tradycyjnego makowca lub jak w przypadku bułeczek cynamonowych. Gdy zawiniemy ciasto w rulon, dzielimy je na około 16-20 równych części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30 minut (do zarumienienia)
Bułeczki bardzo dobrze smakują cukrem pudrem lub lukrem, podane z aromatyczną kawą :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2012/12/bueczki-drozdzowe-z-makiem-poppy-seed.html