Wykonanie
Co roku robię jagodzianki i co roku korzyst am z innego przepisu... jednak ten poniższy przepis muszę przyznać, że jest idealny :) znalazłam go u Kaś i serdecznie na niego dziękuję :) bo teraz tylko z niego
będę korzystać. Polecam :)
Składniki:- 125 ml
mleka- 20 g świeżych
drożdży- 75 g
margaryny- 75 g
cukru + 1 łyżka do zaczynu- 2
żółtka- ok 250 g
mąki- szczypta
soli- ok 200 g
jagód +
cukier do smaku- 1
białko do rozsmarowania po bułeczkachSkładniki - kruszonka:- 1/2 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
cukru- 1/4 szklanki
orzechów laskowych (zmielonych)- 40 g
margaryny (zimnej)-
sólPrzygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, połowę
mleka przelewamy do miseczki i dodajemy
drożdże oraz 1 łyżkę
cukru. Łączymy składniki i tak przygotowany zaczyn odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie pozostałe
mleko mieszamy z roztopioną
margaryną. W dużej misce łączymy
mąkę,
sól,
cukier,
żółtka, zaczyn i
mleko z
margaryną. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy więcej
mąki. Odstawiamy na ok 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i lepimy bułeczki. Urywamy kawałek ciasta, płaszczymy delikatnie dłonią i nakładamy łyżkę
jagód wymieszanych wcześniej z
cukrem. Dokładnie łączymy bułeczkę, aby nie powstała żadna dziura. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na wyłożoną papierem do pieczenia blachę na ok 30 minut.Składniki na kruszonkę dokładnie ucieramy, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.Bułeczki smarujemy roztrzepanym
białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 30 minut.Smacznego !