ßßß Cookit - przepis na Kaczusie

Kaczusie

nazwa

Wykonanie

Takie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecamy...
Składni ki;
1 kg maki,
10 dkg drożdży,
10 dkg cukru,
10 dkg margaryny,
7 żółtek,
2 szklanki mleka,
olejek rumowy,
olej do smażenia,
sól,
cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/02/kaczusie.html