Wykonanie
Takie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecamy...
Składni ki;1 kg
maki,10 dkg
drożdży,10 dkg
cukru,10 dkg
margaryny,7
żółtek,2 szklanki
mleka,
olejek rumowy,
olej do smażenia,
sól,
cukier puder do posypania,Wykonanie;Przygotowujemy rozczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i 5 łyżek
mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka i
cukier ucieramy razem. Do
mąki dodajemy resztę
mleka,
sól,
olejek rumowy, utarte
żółtka z
cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto.
Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....