Wykonanie
Ptysie na ciasto:1 szklanka
wody250 g
margaryny1 szklanka
mąki4
jajkaW rondelku gotujemy
wodę z
margaryną, na gotującą się
wodę wsypujemy
mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z
jajkami bądź ucieramy.Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy lub kładziemy łyżką.Krem do ptysi1 szkl
białek (z lodówki)0,5 kg
cukruwoda1 łyżka
soku z cytrynycukier podlać niewielką ilością
wody i gotować na
syropbędzie dobry wtedy gdy przygotowanym wcześniej oczkiem z wygiętegodrutu po namoczeniu w
syropie i dmuchnięciu, będą robiły się
bańki,
Białka ubić na sztywną pianę , dodać
sok z cytryny i bardzo cienkim strumieniem wlewać gorący prosto z ognia
syrop, ciągle ubijając.Kremem nadziać ptysie.