Wykonanie
Przepis na Apfelkuche znalazłam kawał czasu temu, w jakiejś gazecie niemieckiej. Wtedy niemiecki był dla mnie zupełnie obcym
językiem, ale znał go mój tata, który musiał mi ów przepis przetłumaczyć, gdyż uparłam się, że muszę to ciasto upiec :) Od tamtego czasu piekłam ten jabłecznik kilkanaście
razy i zawsze wychodził pyszny. Nawet raz moja mama piekła go ponad 1,5 godziny, bo zapomniała wyciągnąć go z pieca… no cóż, przypalił się, ale ku zdziwieniu wszystkich, był nadal pyszny i nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :)Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm.Nadzienie:75dag
jabłek (najlepiej kwaśnych)3 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonu75g
cukru50ml
wodyCiasto:20 dag
margaryny15 dag
cukru4
jajka1 łyżka otartej
skórki z cytryny20 dag
mąkiJabłka obieramy ze skórki i gniazdek. Kroimy w ząbki do garnka, a następnie dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy mieszając co pewien czas. W tym czasie
jabłka lekko się rozgotują. Nadzienie
jabłkowe zostawiamy do przestygnięcia.W tym czasie przyrządzamy ciasto:
Miękką margarynę miksujemy z
cukrem, a następnie dodajemy po jednym
jajku,
skórkę z cytryny i stopniowo
mąkę.Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie
jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy w temperaturze 175°C, około 45 minut.Wystudzone ciasto można posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)
R E K L A M A