Apple pie czyli tartajabłkowa czyli po prostu kruche ciasto z jabłkami.SKŁADNIKI:2 1/2 szklanki mąkikostka masła albo margaryny3 łyżki cukru3 łyżki zimnej wody1 kg jabłek (antonówka, szara reneta)1/2 szklanki cukrusok z 1/4 cytryny1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko1 łyżka cukruZ mąki, masła, cukru i wody zagnieść ciasto,zawinąć w folię i odłożyć na min.30 minut do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić cytryną. 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić formę. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Zakleić brzeg. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 40-45 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)