Wykonanie
Jedna z najlepszych szarlotek jakie
jadłam :) serdecznie polecam...
Składniki - ciasto (na blachę o wymiarach: 30x20):- 300 g
mąki- 200 g zimnego
masła- 100 g
cukru pudru- 2
jajka- 1 łyżka
cukru waniliowegoSkładniki - masa:- 1 kg
jabłek- 50 - 100 g
cukru (do smaku)- 1 łyżka
cynamonuLukier:- 200 g
cukru pudru- sok z połowy
cytryny-
wodaPrzygotowanie:Z
mąki,
masła (pokrojonego w dużą kostkę),
cukru pudru,
jajek i
cukru waniliowego zagnieść szybko ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1-2 godzin.W międzyczasie przygotować masę
jabłkową. Połowę
jabłek pokroić w kosteczkę i usmażyć wraz z
cukrem na jednolitą masę. Pozostałe
jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić
cynamonem.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować przełożyć do wysmarowanej
masłem blachy i nakłuć widelcem. Piec do przyrumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ok. 15-20 minut). Na lekko podpieczonego ciasta wykładamy masę
jabłkową (ciasto można posypać rozkruszonym
biszkoptem aby nie nasiąkło). Drugą rozwałkowaną część ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy ok 45 minut, aż ciasto będzie zarumienione.Ciasto lekko studzimy i przygotowujemy
lukier.
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny i dodajemy
wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.Smacznego !