ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz

Jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Składniki ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 cukier waniliowy
* 200g masła
* 1 jajko
* 6 łyżek wody
Składniki jabłka:
* 1kg jabłek
* ½ szklanki cukru brązowego
* 1 łyżeczka cynamonu
* cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier waniliowy oraz zimne masło i robimy coś a’la kruszonka. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd, kroimy w ćwiartki i tarkujemy na plasterki, które przekładamy do miski. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.
2/3 cista wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy jabłka, a na wierzch 1/3 pozostałego ciasta – ciasto oczywiście wałkujemy, brzegi sklejamy.
Jabłecznik pieczemy 20 minut w temperaturze 200 0 C, a następnie obniżamy temperaturę do 180 0 C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i ….
Smacznego! :)
PS. Najlepiej smakuje na ciepło :-)
Źródło:http://kuchniakropka.blogspot.com/2014/05/jabecznik-z-przepisu-ewy-wachowicz.html