Wykonanie
Składniki ciasto:* 3 szklanki
mąki* 1
cukier waniliowy* 200g
masła* 1
jajko* 6 łyżek
wodySkładniki
jabłka:* 1kg
jabłek* ½ szklanki
cukru brązowego* 1 łyżeczka
cynamonu*
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier waniliowy oraz zimne
masło i robimy coś a’la kruszonka. Następnie dodajemy
jajko oraz
wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd, kroimy w ćwiartki i tarkujemy na plasterki, które przekładamy do miski. Dodajemy
cukier oraz
cynamon i mieszamy.2/3 cista wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy
jabłka, a na wierzch 1/3 pozostałego ciasta – ciasto oczywiście wałkujemy, brzegi sklejamy.Jabłecznik pieczemy 20 minut w temperaturze 200 0 C, a następnie obniżamy temperaturę do 180 0 C i pieczemy jeszcze 30 minut.Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy
cukrem pudrem, kroimy na kawałki i ….Smacznego! :)PS. Najlepiej smakuje na ciepło :-)