ßßß Cookit - przepis na Tartaletki -ciasto kruche

Tartaletki -ciasto kruche

nazwa

Składniki

Wykonanie

Foremki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie.
1 margaryna
30 dkg mąki
5 dkg cukru
2 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/03/tartaletki-ciasto-kruche.html